Trainen tot Falen. Hoe wij bij Wake Up Stronger ernaar kijken

Trainen tot falen is iets wat we allemaal kennen, maar wat betekent het echt? In wetenschappelijke studies wordt trainen tot falen vaak puur gedefinieerd als het punt waarop je fysiek geen herhaling meer kunt voltooien. Maar bij Wake Up Stronger kijken we daar anders naar. Krachttraining draait niet alleen om het fysieke moment dat je spieren het niet meer kunnen. Het gaat dieper dan dat. Bovendien is de wetenschappelijke benadering niet altijd de meest correcte als je kijkt naar de oefenstof die wij kiezen. Niet elke oefening leent zich ervoor om tot volledig spierfalen te trainen, en kwaliteit in uitvoering speelt een cruciale rol.

Je A-reeks is binnen krachttraining de belangrijkste lift. Hier willen we elke keer opnieuw alles geven en onze grenzen opzoeken.
Maar falen is niet altijd zo simpel als stoppen wanneer je niet meer kunt. Het is voor ons breder dan dat.

Falen kan zich uiten op verschillende manieren:

  1. Afname van techniek: wanneer je vorm niet meer optimaal is.

  2. Verlies van het juiste tempo: als je de controle over je bewegingen verliest.

  3. Beperkte Range of Motion (ROM): wanneer je de volledige bewegingsuitslag niet meer haalt.

Falen is dus meer dan alleen je spieren die het niet meer aankunnen, het gaat om het behouden van kwaliteit in je bewegingen.
En hier speelt de coach een onmisbare rol. Bij Wake Up Stronger is de coach degene die jouw progressie bewaakt en je helpt de juiste balans te vinden tussen grenzen opzoeken en verantwoord trainen.

De coach kijkt nauwkeurig naar je zware set en beoordeelt of je daadwerkelijk de grenzen van falen hebt bereikt. Hij of zij analyseert niet alleen je laatste herhaling, maar ook je techniek, tempo en controle over de beweging. Op basis van die observatie wordt bepaald hoe jij je training voortzet. De juiste gewichtskeuze, het aantal herhalingen en hoe diep je in je set gaat. Alles wordt afgestemd op wat voor jou op dat moment het beste is. Zonder een deskundige coach loop je het risico óf te vroeg te stoppen, waardoor je progressie mist, óf te ver te gaan, met als gevolg een afname in techniek of zelfs blessurerisico.

Author: Wouter Vandevenne - Founder Wake Up Stronger

Next
Next

Intermittent Fasting (IMF) als tool voor een sterker en gezonder lichaam.