Intermittent Fasting (IMF) als tool voor een sterker en gezonder lichaam.
Waarom is intermittent fasting (IMF) zo populair en hoe kan het ons helpen?
In ons moderne leef- en werkpatroon zitten veel routines, wat op zich niet verkeerd is. Maar als het gaat om voeding, is ons lichaam eigenlijk niet gebouwd op constante beschikbaarheid van eten. Evolutionair gezien moesten we vroeger periodes van vasten doorstaan, simpelweg omdat voedsel niet altijd voorhanden was.
Anno 2025 hebben we echter op elk moment toegang tot eten. De vraag is: is ons lichaam daar echt op aangepast?
Welvaartsziekten, zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, zijn nog nooit zo wijdverspreid geweest. Daarom zijn er verschillende methodes ontwikkeld om ons dichter bij onze natuurlijke staat te brengen en om beter naar ons lichaam te luisteren. Een van die methodes is intermittent fasting (IMF), een tool om je metabolisme en gezondheid te optimaliseren.
Wat gebeurt er in je lichaam bij honger?
Honger is een signaal dat wordt gestuurd door het hormoon ghreline(hongerhormoon). Dit stofje wordt in de hersenen geproduceerd en geeft aan: "Er is een energietekort, graag aanvullen." Zodra je eet, komt leptine(verzadigingshormoon) in actie, het hormoon dat aangeeft dat je verzadigd bent. Beide hormonen werken samen met insuline, dat o.a je bloedsuikerspiegel reguleert.
Hoewel insuline soms een negatieve klank heeft, is het een essentiële stof in het lichaam. Zonder insuline zouden we bijvoorbeeld insuline-injecties nodig hebben, zoals bij diabetes. Maar in onze huidige samenleving consumeren we voortdurend suikerrijke producten, maar ook bij TE VEEL TE VAAK eten waardoor onze insulineproductie constant wordt getriggerd. Wanneer dit te vaak gebeurt, kunnen de cellen minder gevoelig worden voor insuline, wat kan leiden tot insulineresistentie – een belangrijke factor bij diabetes type 2 en overgewicht.
Hoe helpt intermittent fasting?
Intermittent fasting is een tool die je kan helpen je insulinegevoeligheid te verbeteren. Door je spijsverteringsorganen en cellen rust te geven tussen maaltijden, kunnen ze beter functioneren. Enkele voordelen van IMF:
Rust voor je organen – Je spijsvertering krijgt de kans om optimaal te werken.
Verbeterde insulinegevoeligheid – Minder frequente suikerinname helpt je insulinehuishouding te resetten.
Hormonaal evenwicht – Leptine en ghreline werken beter samen, waardoor je weer beter aanvoelt wanneer je echt honger hebt en wanneer je verzadigd bent.
Een praktisch voorbeeld: Je lever regenereert zich elke 4 uur. Als je voortdurend eet, moet je lever continu blijven werken, waardoor herstel en optimale werking worden belemmerd.
Moet je altijd intermittent fasting doen?
Nee! Hoewel IMF veel voordelen biedt, is het niet voor iedereen geschikt en is het belangrijk om het goed toe te passen. Factoren zoals je hormonale cyclus (voor vrouwen), slaappatroon en voedingskeuzes spelen een grote rol in hoe effectief intermittent fasting voor jou werkt.
De gouden regel is: Fix your basics first! Zorg eerst voor een gezond voedingspatroon voordat je begint met vasten. Wil je intermittent fasting proberen? Bouw het dan rustig op:
Start met 4 uur tussen je maaltijden om je lever wat ademruimte te geven.
Luister naar je lichaam en kijk hoe je je voelt.
Twijfel je? Laat je begeleiden door een professional.
Intermittent fasting is geen wondermiddel, maar een krachtig hulpmiddel om je lichaam en metabolisme beter te laten functioneren. Wanneer correct toegepast, kan het bijdragen aan een gezonder, energieker en sterker leven.
Wake Up Stronger!